Friss hírek

Miért kezdjük el az Infrashape edzéseket már januárban? Hogyan figyeljünk az elektronikai eszközeinkre a költöztetés során?

A szalagavató a gimnáziumi végzős év egyik legszebb eseménye. Hosszas készülődés előzi meg, emelkedett színvonalával felejthetetlen élményt nyújt a végzős diákoknak. Természetesen, mint bármely más eseménynek, így a szalagavató egyik központi kérdése is az, hogy mit is viseljenek a diákok, mi is legyen a szalagavató ruha. Ahány ház, annyi szokás és ez bizony igaz a szalagavatókra is. Ma már korántsem biztos, hogy ha egy évben több végzős osztály is van például egy gimnáziumban, akkor minden osztály diákjai keringőzni fognak, ergo nem biztos, hogy minden végzős lánynál kötelező elem lesz a keringő ruha viselése. Ebből kiindulva a szalagavató ruha sem feltétlen a hagyományos fehér esküvői ruhát jelenti. Szalagavató ruha lehet például egy hip-hop kosztüm vagy salsa ruha is.

A szalagavató ruha és a vele változó szalagtűző hagyományok
A szalagavató ruha és a vele változó szalagtűző hagyományok

Amikor viszont a szalagavató táncnál a keringőre esik a választás, akkor érdemes követni a hagyományokat és egy fehér esküvői ruha, vagyis ez esetben szalagavató ruha mellett elköteleződni, hiszen a végzős keringők igazán gyönyörűek tudnak lenni, amikor a lányok királylánynak érzik magukat a csodás fehér ruhakölteményekben. Természetesen keringő ruhákból sem egyféle áll rendelkezére, általában ott, ahol van szalagavató ruha kölcsönzés többféle fazon közül lehet választani, legyen szó akár nagy szoknyás, klasszikus, romantikus, modern, csillogó, tüllös vagy lágyabb ruhákról.

A mai szalagavatók egészen az 1830-as évekig nyúlnak vissza, amikor még nem így nézett ki az esemény, sokkal inkább a szalagtűzés köré szerveződött. A végzős diákok zöld szalagot helyeztek a vállukra, a szalagnak két fajtája létezett, volt egy, amit aranyrojtokkal díszítettek és volt egy másik, amin a monogramm és a végzés éve volt rajta. Ezek az események a mai szalagtűzésekkel ellentétben sokkal kötetlenebbek és lazábbak voltak. A ma már ismert szalagavató elemek először a XX. század végén kezdtek el megjelenni. Az 1980-as években még nem volt akkora választás kismama esküvői ruhákból de már jellemző volt a betanult tánc és az előzetes készülődés is a szalagavatókra. Manapság pedig a szalagavató egy meglehetősen kötött, de annál érzelemdúsabb esemény, sok kötelező elemmel és néhány választhatóval.