Friss hírek

Miért kezdjük el az Infrashape edzéseket már januárban? Hogyan figyeljünk az elektronikai eszközeinkre a költöztetés során?

Az oldalfali klíma tulajdonképpen egy split klíma, ami azt jelenti, hogy osztott klíma, tehát legalább kettő külön egységből áll össze. A kompresszor a szabad ég alatt, a beltéri egység pedig a hűteni kívánt szobában helyezkedik el. A beltéri egység, ahogy az oldalfali klíma nevéből is következik, a fal oldalához van szerelve. Mivel a klíma beszerelés az oldalfali klíma esetén a legegyszerűbb, továbbá ezeknek a klímáknak az ára is nagyon kedvező, rengetegen választják ezeket a klímákat a lakásuk hűtésére. Természetesen, mivel a legtöbben ezeket a klímákat keresik, bőven van belőlük választék, már-már annyi, hogy kiigazodni is nehéz közöttük.

Mi az oldalfali klíma legnagyobb előnye és hátránya?
Mi az oldalfali klíma legnagyobb előnye és hátránya?

Ma Magyarországon minden légcsatornázható klíma felszereléséhez szakemberre van szükségünk, aki rendelkezik a megfelelő jogosítványokkal, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által kiadott engedélyével, azért hogy telepíthessen klímaberendezéseket. Mivel a klímaberendezéseknek hatása van a légkörre, ezért az éves karbantartást is csak klímaszerelő végezheti el.

Az oldalfali split vagy parapet klíma a kisebb lakásokba javasolt, hiszen maximum 80-100 négyzetmétert képes jól lehűteni. Nagyobb lakás esetén megoldás lehet a multi split klíma, ami azt jelenti, hogy egy külső kompresszorhoz, több beltéri egység, azaz dual klíma is csatlakozik. Az oldalfali klímák egyik legnagyobb előnye, hogy mivel sok van belőlük, az áruk is nagyon változó. Az egészen kedvező árú modellektől kezdve, a prémium kategóriáig mindenféle klíma képviseli itt magát.

Ezek között a klímák között vannak olyan modellek, melyek nemcsak a mennyezet hűtésre, de fűtésre is alkalmasak, és mindezt gazdaságos formában tudják megtenni. Legfőképp az új generációs oldalfali klímáknál érhetőek el olyan modellek, amikkel fűteni is megéri. Fűtésre az oldalfali split klímák közül az inverteres klíma a legjobb választás, mivel összehasonlíthatatlanul kevesebbet fogyaszt más fajtáktól.

Amennyiben úgy döntünk, hogy szeretnénk beszereltetni egy klímát a lakásba, tervezéskor mindenképp tartsuk szem előtt, hogy minden évben a nyári szezon előtt a legnagyobb az igény az új készülékek telepítésére, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy sokkal nehezebb szerelésre időpontot kapni.