Friss hírek

Felkészíthető-e a műanyag redőny az időjárás változásokra? A búvárszivattyú és a szennyvíz szivattyú alkalmazása

HACCP szempontjából az állateledel és takarmány forgalmazás, tárolás olyan terület, ahol mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni, mivel laikusok számára nehezen értelmezhetőek az ide vonatkozó szabályok.

A HACCP alapvető célja a humán fogyasztó egészségének garantálása, amit a teljes élelmiszerlánc – a termelőtől a feldolgozókon, szállítókon, raktározókon keresztül az értékesítőig – nyomon követhetőségével és szabályozásával ér el. Azonosítja a lehetséges veszélyforrásokat, megvizsgálja azok bekövetkezésének esélyét, majd javaslatokat és előírásokat fogalmaz meg azok elkerülésére. Szabályozza, mi a teendő akkor, ha az ellenőrzés hibát tár fel. A HACCP tanúsítvány mindenkinek szükséges, aki bármilyen tevékenységet végez az élelmiszerlánc során.

Jogos lenne az a felvetés, hogy HACCP készítés nem szükséges az állateledel boltoknak, de ez csak akkor igaz, ha az általuk forgalmazott termékek szabályosan nem kerülhetnek humán élelmiszer-előállítás közelébe. Amennyiben kizárólag állateledelt forgalmazunk, akkor nyilvántartásba vételünket kell kérelmezni a telephely szerint illetékes vármegyei élelmiszerlánc-biztonságért felelős szervezeti egységnél, de ez nem azonos a HACCP készítési kötelezettséggel.

Amennyiben a forgalmazott állateledelek olyan takarmányok, amik élelmiszeripari célú állatok takarmányozását is szolgálhatják, akkor a kérdés már bonyolultabb. Ebben az esetben már a vonatkozó EK rendelet szerint szükséges HACCP tanúsítványt készíttetnünk. A konzerv macskaeledelnél tehát csak regisztrálnunk kell, de ha baromfi takarmányozására is használható kukoricát is árulunk, akkor vonatkozik ránk minden HACCP előírás is, pont úgy, mint ha emberi fogyasztásra szánt élelmiszert árulnánk. A biztonságos élelmiszer-előállítás ugyanis a megfelelő minőségű alapanyagokkal, például takarmányokkal kezdődik.

A fenti példa elég egyértelmű, de sok állateledelnél nem ennyire nyilvánvaló, hogy petfood vagy hagyományos takarmány kategóriába esik-e a termék. Mindenképpen kérjük tehát szakértő segítségét, aki segít megállapítani a HACCP szükségességét, vállalja annak kidolgozását és tanácsokkal szolgálhat a HACCP működtetését illetően.