Friss hírek

Felkészíthető-e a műanyag redőny az időjárás változásokra? A búvárszivattyú és a szennyvíz szivattyú alkalmazása

A mennyezeti klíma vagy más néven kazettás klíma az álmennyezetbe süllyesztett, beépíthető klíma. Ez a típus is a split klímák közé sorolható. Mivel a belső elrendezést egy álmennyezet mögé rejtik, a kondenzvíz elvezetésének egy jóval praktikusabb módjára nyílik így lehetőség.

Mit érdemes tudni a mennyezeti klíma beszereléséről?
Mit érdemes tudni a mennyezeti klíma beszereléséről?

A mennyezeti klíma sokféle típusa közül az egyik leggyakoribb a négyutas kazettás klíma, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beltéri egység négy különböző irányba fújja a levegőt. Népszerű választások még az egyutas, a kétutas valamint a levegőt körbe kifújós kivitelezésű modellek is. A mennyezeti klíma nemcsak a házakba vagy lakásokba szerelhető, de kitűnő választás üzletekbe, irodákba vagy előadókba is. A mennyezeti klíma további előnye, hogy a levegő hűsítése mellett friss levegő betáplálására is alkalmas.

A kazettás split klíma másik nagy előnye, hogy mivel álmennyezet fölé kerül felhelyezésre, ezért csak egy egészen kicsi része, a takarópanel látható a térben. A kazettás klímák legnagyobb hátránya, hogy minden beltéri egység működéséhez álmennyezetre van szükség és ezeknek a klímáknak az árfekvése is igen magas. Viszont a mennyezeti klíma tökéletes arra, ha nagyobb- vagy magasabb beltéri helyiségeket akarunk lehűteni (például irodák, éttermek, üzletek, szórakozóhelyek).

A mennyezeti klíma beszerelés legnagyobb hátránya a hozzávetőlegesen magas bekerülési költségük, hiszen egy készülék induló ára körülbelül 400.000 forint.

Mint az összes többi klíma esetében, így a mennyezeti klímáknál is fontos a megfelelő karbantartás. Egy ilyen karbantartás első lépéseként eltávolítják a beltéri egység külső borítását, majd felhelyeznek egy speciális mosózsákot, ami szigetel és összegyűjti a piszkos vizet és vegyszereket. Ezután befújják a klímát egy speciális gomba és baktérium ölő szerrel, a hatóidő alatt pedig megtisztítják a műanyag borításokat, majd egy magasnyomású mosóval átmossák a teljes hőcserélőt és a klíma minden elemét visszahelyezik a készülékre. A berendezések megfelelő karbantartása nemcsak az egészségünk megőrzése miatt fontos, hanem azért is mert a rendszeres felülvizsgálattal megelőzhetőek a nagyobb meghibásodások.