Friss hírek

A kormánymű két fő típusa: a hidraulikus szervó és az EPS Miért hasznos a szúnyoghálós redőny?

Sokan máig abban a hitben élnek, hogy ha új autójukat márkafüggetlen autószerviz tartja karban, azaz végzi el az előírt ellenőrzéseket, akkor ezzel a jármű garanciája is elveszik. Pedig ez már jó ideje nincs így egy EU-s rendeletnek hála. Az autó értékesítője nem támaszthatja a garancia feltételévé azt, hogy az előírt karbantartás kizárólag márkaszervizben történhet. Így az előírt karbantartások elvégezhetőek máshol is – igaz nem mindenhol.

A garanciának továbbra is feltétele lehet, hogy a karbantartás meghatározott időközönként vagy futásteljesítmény után előírásszerűen történjen meg és ennek dokumentációja is elérhető legyen. Nem elég tehát egy tetszőleges műhelybe elvinni autónkat, hanem egy olyan megbízható autószerelő szükséges, aki igazoltan a megfelelő technikával el tudja végezni az előírt ellenőrzéseket és azokat hitelesen dokumentálni is tudja. De létezik-e ilyen autószerviz?

Budapest és a nagyobb városok esetében több is, de ez függhet az adott márka és típus előírásaitól is. Abban az esetben, ha autónkat márkafüggetlen szerelőnél tartatjuk karban és végeztetjük el a kötelező javításokat, kérdezzünk rá az értékesítőnél, hogy milyen előírásoknak kell megfelelnie a műhelynek, majd az autószerelőnél arra, hogy ezeket tudja-e teljesíteni. Ha a javítások nem az előírások szerint történtek vagy azok nem megfelelően dokumentáltak, akkor továbbra is elveszíthetjük a járművünk garanciáját. Előfordulhat, hogy egyes javításokra továbbra is érdemes a márkaszervizhez fordulni, míg másokat elvégeztethetünk az általunk választott szervizben.

Fontos tudni, hogy a garancia feltételeit jelentő információkat a kereskedő köteles kiadni. Annak, hogy nem a márkaszerviznél történik valamilyen javítás, számtalan oka lehet. Előfordulhat bizalomhiány az adott szerviz kapcsán (a márkaszervizek sem egyformák) és ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy kereshetünk helyben alkalmas szolgáltatót vagy adott esetben rendkívül távoli márkaszervizbe kell mennünk. Lehet olyan élethelyzet, hogy csak egy karbantartást végeztetnénk el máshol, de emiatt nem szeretnénk veszélyeztetni a garanciát.

Ha nem márkaszervizbe megyünk, keressünk egyértelműen és nyíltan kommunikáló műhelyt. Budapesten ilyen az Autó Pátkai. A felületes tájékoztatást adó, „mindent megoldunk okosba” szervizeket jobb örökre elfelejteni – nem csak a garancia potenciális elveszítése miatt.